Wednesday 30 March 2011

Vatten.

Febern är på väg ner men jag har ont i huvudet och är fortfarande täppt. Morgonrock och sängläge känns fortfarande som det bästa receptet. Vilket ju är ett sjukdomstecken i sig..  Jag försöker råda bot på huvudvärken med en massa vatten. Idag har jag spetsat det med citron. Det är till att vara wild and crazy =)

IMG_2224

IMG_2225 

Jag har cravings efter citron just nu. Och vitlök.  Det finns ju sämre saker att längta efter =)

6 comments:

  1. Se till att få i dig lite extra zink för immunförsvaret. Vegetarianer lider ju ofta brist på detta, vilket har bevisad effekt mot förkylning och främst i förebyggande syfte. Ska leta reda på ett ayurvediskt recept som kanske kan vara bra nu när du är lite sjuk.

    ReplyDelete
  2. Tack Anna, du är så omtänksam. Jag skall tänka på zinket!

    ReplyDelete
  3. 100 g basmati rice
    50 g mung beans
    1 msk ghee
    1 tsk cumin seeds
    1 tsk tumeric powder
    0,5 tsk whole fenugreek seeds (for Vata and Kapha dominated persons)
    1. Rinse and soak the mung beans for 3 hours
    2. Boil 2 dl water in a pan. Add rice and mung beans and tumeric powder and close the lid and simmer the flame.
    3. Heat a skillet over medium flame and add ghee. Add cumin seed. When it changes color pour the ghee and cumin seed mixture in the boiling rice and dhal mixture and close the lid till it is done. Serve with salt, chopped fresh coriander and squeeze a lime at the end.

    ReplyDelete
  4. Denna är känd rätt inom den ayurvediska dieten. Heter Khichadi och den enda rätten som serveras under panchakarma. Bra för människor med låg agn ieller som är försvagade p.g.a. feber eller långtidssjukdom. Passar alla kroppstyper. Konsistensen kan vara som en soppa eller risrätt.
    fenugreek seeds (bockhornsklöver) People with normal digestion can modify this recipe with adding more spices and one or more vegetables like carrot, broccoli, cauliflower, peas and tomatoes. Vegetables can be added when rice and dahl are half cookes. In the ghee after adding cumin seeds add one medium size chopped onions and 2 pods of garlic can be added. Sauté for sex minute and then put 1 tsk o coriander powder. Fry for a while and then pourr this onion mixture in the boiling rice and dhal mixture. And close the lid till it is done. Serve as suggested earlier along wiht pepper powder if desired. Oj det blev långt!

    ReplyDelete
  5. Hoppas du mår bättre nu. Bra att du dricker ordentligt med vatten, det behövs som sagt när man har hög temp. Jag får också väldig huvudvärk när jag har feber och den är aldrig roligt. Bra med mycket sömn. Krya på dig. Kram kram

    ReplyDelete
  6. Anna: Tack för receptet! Jag har sett liknande recept på fler ställen. I boken Food as medicine nämns mungbönor med basmatiris som en monodiet. Det jag gillar med ditt recept är att det var en väldigt enkel variant! Jag skall absolut laga detta och kanske äta regelbundet under en tid. Jag var lite skeptisk till mina kära mungbönor ett tag. Trodde att jag inte tålde dem men det visade vara något annat jag åt istället. Jag behöver verkligen min ghee nu. Men Ulrika påminde mig om att det skall vara osaltat smör vilket jag helt hade glömt bort. Nu inväntar jag svar från min vän som är ayurvedisk hälsorådgivare om det är helt kört att göra ghee på detta...
    Sofia: Tack vännen! Idag börjar det faktiskt kännas bättre! Det går åt rätt håll! Jätteskönt!

    ReplyDelete