Thursday 24 March 2011

Ulcerös kolit – om att bli frisk från en obotlig tarmsjukdom.

Genom näringsmedicinsk tidsskrift hittade jag en väldigt intressant bok som finns gratis i form av pdf här på nätet. Där berättar Annika Lagerhorn om hur hon trotsade läkarnas dom om att hennes sjukdom skulle vara obotlig och hittade sina egna vägar. Personligen tycker jag inte om att använda ordet sjukdom. Jag brukar göra jämförelse med bilar och deras bränsle. Om man häller bensin i en diseldriven bil säger man ju inte att bilen är sjuk och har en obotlig sjukdom, man säger att den har fått fel bränsle. Ger vi våra kroppar fel bränsle så svarar de med att reagera negativt. När vi byter ut mot rätt bränsle fungerar våra kroppar utmärkt. Det är en av anledningarna till att jag ännu inte sökt mig till skolmedicinen för jag vill inte ha en stämpel eller en diagnos. Jag vill inte “bli” en sjukdom. Jag är Jessica och min kropp har reagerat på att den har fått fel bränsle i kombination med yttre omständigheter som gjort att kroppen inte längre orkar eftersträva balans utan kör igång sitt varningssystem. De yttre omständigheterna som triggade min tarm att kollapsa var en tuff separation som jag nu lyckligtvis har bakom mig.

Jag är numera övertygad av att min tarm reagerar negativt på olika former av stress och jag befann mig under en väldigt hög stressnivå i nästan två år i samband med min separation vilket gör att det krävs väldigt lite stress idag för att göra magen orolig. Jag kommer att göra en del förändringar i mitt liv som jag kommer att meddela om senare eftersom jag tror att det är av yttersta vikt för att min tarm skall få läka ifred. En förändring jag kan berätta om redan nu är att jag inte tillåter mig att stressa upp mig på morgonen samt distansarbetar en dag i veckan för att slippa stressa iväg på morgonen.

Tillbaks till Annika igen. Hennes tarm blev alltså frisk genom kostomläggning. Hennes tvillingsyster drabbades av depressioner och hon blev också frisk av kostomläggning. Vi har olika svaga punkter. Fel kost triggar olika saker hos oss. Min mor t ex är bipolär medan hennes enäggstvilling drabbats av en rad kraftiga allergier. Annikas bok är väl värd att läsa, inte bara för människor med tarmproblem utan för alla med någon slags “sjukdom”.

Här hittar ni boken.

Vad tycker ni? Visst är det väldigt intressant? Ursulas bok “Nu räcker det!” som nämns i boken skall jag låna av min vän C.

Ha en underbar vårdag! Själv skall jag börja jobba nu och eftersom jag jobbar hemifrån idag så byter jag ut morgonfikat mot meditation.

6 comments:

  1. Mitt tillfälligt höga blodtryck botas bäst med ett lavemang enligt min ayurvediska läkare. Häftigt när hon berättar hur allt i kroppen hänger samman. Skönt att slippa blodtrycksmedicin som tydligen inte är så lätt att sluta med.Tack för tipsen om böckerna, ska kolla upp dem!Gör förresten yoga nidra nu för att hjälpa till att sänka blodtrycket.

    ReplyDelete
  2. Oj det lät spännande! Det har jag faktiskt aldrig hört förut. Berätta gärna mer! Nej, blodtrycksmedicin skall man vara försiktig med. Den gör ingen nytta mer än att sänka trycket, efter vad jag har förstått. Den bakomliggande orsaken hanteras ju inte så man minskar inte risken för följder.
    Jag har aldrig testat Yoga Nidra själv så jag fick läsa på lite och det verkar ju väldigt avslappnande! Låter perfekt när man vill dämpa stress och därmed sitt blodtryck.
    Här kan du läsa en massa mer om att sänka blodtrycket. Dr Fuhrman backar upp allt han skriver med vetenskapliga artiklar. http://www.diseaseproof.com/archives/cat-blood-pressure.html
    Lycka till med blodtrycket =))

    ReplyDelete
  3. Tack för blodtryckslänken!jag ska fråga min läkare mer exakt hur det kommer sig att magen påverkar hjärtat. Här kan man beställa yoga nidra cd:
    http://www.yoga.se/butik/cd_skivor/yoga_nidra_cd_tape

    Jag lovar dig att den är bra. Jag är rätt kritisk till många av avspänningscdn som finns ute på marknaden. Det märks att detta är inläst av en riktig yogi. En stor kvalitetsskillnad!Tidskriften Bindu går att ladda ner där också samt lite forskning kring yoga nidras effekter.

    ReplyDelete
  4. Ja gör gärna det! Magen påverkar ju mycket det har jag ju börjat förstå =) Tusen tack för tipset! Just nu känner jag mig nöjd med det jag får genom kundaliniyoga men det kan ju finnas andra läsare som är intresserade av avslappningsdelen och då verkar den ju vara ett säkert kort!

    ReplyDelete
  5. Vad jag förstod så blockerar en trög mage energin att cirkulera i kroppen. Låter ju logiskt. Det är otroligt vad viktig matsmältningen är inom ayurveda. Allopatisk medicin verkar ju inte förstå vikten alls av att den fungerar. Att låta hungern styra är ju också viktigt och min läkare skulle nog tycka att det är bättre att hoppa över frukost om man inte är hungrig eller dricka varmt och äta något väldigt lätt till hellre än att inte lyssna på kroppen.

    ReplyDelete
  6. Ja det låter ju väldigt logiskt. Det är som med min tarm. Det samlas tydligen mycket känslor i tarmen och jag har fått höra på flera håll att jag har "stängt" av min tarm. Detta innebär att andra organ inte får den näring de behöver osv. Liknande resonemang som din läkare har m a o. Ja, allopatisk medicin är hopplöst efter. Men det börjar hända saker där brukar min man påpeka som försöker se det hela lite mer positivt än vad jag gör =) Det här med att låta hungern styra ligger det oxå väldigt mycket i. När man är sjuk har man sämre aptit och då skall man lyssna på kroppen. Kroppen har nog med att fightas mot virus och vill inte ta hand om mat oxå! Jag tänker med sorg på hur jag ovetandes som jag var när barnen var små försökte få i dem allt möjligt bara för att de skulle äta. Det blev naturligtvis glass och saft och annat skräp som bara gör det ännu tuffare för kroppen.

    ReplyDelete