Wednesday 23 February 2011

All hälsa börjar i tarmen.

I november 2009 hade jag svininfluensan och efter det räckte det att någon sa ordet förkyld för att jag skulle bli förkyld. Den 28 december samma år gick jag till min massör och hon var den första som sa till mig: all hälsa börjar i tarmen. Hon tipsade mig om Probiotika och jag gick förbi hälsokosten och köpte det samma dag. Sedan dess har jag inte varit förkyld förrän fram till i dagarna. Nu sitter jag här drygt ett år senare och har troligtvis något som kallas för läckande tarm. Har man flera allergier som jag har är det troligtvis läckande tarm som ligger bakom.

Vår tarm är designad för att släppa igenom väl nedbruten föda i form av fettsyror, vitaminer och mineraler. Ej tillräckligt nedbrutna ämnen, som tex proteiner, skall inte få passera! Det är dock detta som sker när man drabbas av allergier. Främmande ämnen passerar tarmens vägg, når blodet och kan  ge en allergisk reaktion. Ofta är det ett födoämne man inte tål från början som öppnar upp väggen. Tarmen blir mer och mer sårbar, släpper igenom allt fler ämnen och vi blir allergiska mot fler och fler födoämnen!

Läckande tarm kopplas ihop med många sjukdomar såsom: diabetes typ 1, MS, autism, undernäring ( that’s my case), Schizofreni, fibromyalgi, artros m fl.

Det positiva är att uppmärksamheten börjar rikta sig åt det här området!

Vad orsakar läckande tarm?  gluten och mjölkprotein anses vara de vanligaste födoämnena som triggar igång det hela och även stress, p-piller, antibiotikabehandling ( dödar ju alla bakterier, även de livsviktiga ) anses vara bovar i dramat.

Symptom: kan vara många olika, bl a “alltid vrålhungrig” ( jag har varit vrålhungrig så länge jag kan minnas, tro sjutton det, med min näringsbrist =) , hemorrojder, sköra naglar, migrän, håravfall, depression, diarré ( jo jag tackar ;), halsbränna, sömnlöshet.. osv. Ganska många olika saker eller hur? Men om det stämmer som min massör säger att all hälsa börjar i tarmen så är det ganska logiskt att man kan hitta orsaken till många problem där.

Källor:

  • starkare.nu – här berättar Lennart Cedgård mer om läckandet tarm.  Lennart är läkaren som började intressera sig för tarmen och probiotika på grund av sina dåliga erfarenheter av regelbunden antibiotika- och kortisonförbrukning under uppväxten
  • Leaky Gut Syndrome
  • Karolinska.se

Sen en intressant artikel  från celiac.com om diabetes typ 1 och gluten/celiaki, eftersom jag vet att en del läsare är extra intresserade av det här ämnet ;) Artikeln hittade jag på celiaki.com och den refererar till en undersökning som presenterades på Gastro 2009  i London. Citat ur artikeln:

Upp till 10% av barn med diabetes typ 1 har glutenintolerans. ( Då vet jag att det fortfarande inte finns tillräckliga mätinstrument för detta enligt Tom O’bryan , teorin är att mörkertalet kring gluteintolerans idag är väldigt stort eftersom vi idag inte mäter på alla proteiner som ingår i gluten! )

“The researchers suggest that a "change in diet in individuals with genetic susceptibility may reduce the risk of developing Type 1 diabetes." They add that “all Type 1 diabetes children and their siblings should be routinely screened for celiac disease-related antibodies.” dvs: ändring i dieten kan minska risken för diabetes! Den som gissar om jag tänker ta reda på huruvida min söner har glutenintolerans gissar rätt! ( Deras far har nämligen diabetes typ 1).

Den som gissade att jag inte drog täcket över huvudet och vilade efter förra inlägget gissade rätt. Dock är jag fortfarande kvar i sängen och febern har stigit något.

 

Alla härliga hälsosökande läsare där ute, som precis som jag väldigt gärna vill uppnå perfekt hälsa, men inte lyckats få till det trots ihärdig strävan, kanske ni också har svaret i er tarm?

3 comments:

  1. Det här inlägget var verkligen intressant!

    Kanske kan det här uppslagsverket vara nåt för dig:

    http://www.bokus.com/bok/9789163179105/naringsmedicinska-uppslagsboken/

    Du kan hitta den billigare om du kollar på prisjakt.

    700 sidor...tror att man får se den som ett uppslagsverk annars blir du nog överansträngd. Jag menar om du ska läsa den från pärm till pärm :)

    Jag träffade Peter Wilhelmsson på en hälsomässa. Verkligen trevlig och kunnig!Han har mottagning i Falun.

    ReplyDelete
  2. Förresten, du har väl varit inne på den här sidan?

    http://www.scandlab.com/

    Krya på dig!

    ReplyDelete
  3. Ja, det känns som det börjar falla på plats i den här djungeln. Gluten verkar ha samband med autoimmuna sjukdomar och mjölk verkar gå hand i hand med åtminstone bröstcancer och prostatacancer. Dessa två tillsammans i en fin dryck som välling känns väl sådär att utsätta nyfödda barn för?
    Tack för tipset! Jag dreglar redan över den *skrattar*. Låter som det kan vara en perfekt investering och en present till mig själv =)
    Ja, jag har varit inne på scandlab =) Tidigare idag faktiskt för första gången. Googlade och de skrev om olika saker att undvika vid läckande tarm och de nämnde bl a det konserveringsmedel som finns i den Aloe Vera jag nu skall lämna tillbaka.
    Tack! =)

    ReplyDelete