Thursday 20 January 2011

Rejuvelac.

Nu mina vänner skall jag berätta om Rejuvelac och hur ni själva enkelt kan göra den hemma. Rejuvelac drack vi dagligen på Living Food i Valdemarsvik och det användes i princip till all matlagning. Rejuvelac är en väldigt nyttig dryck. Den är rik på proteiner, kolhydrater, dextriner, fosfater, sackarider och mjölksyrebakterier. Drycken är riktigt bra för matsmältningen!

Så här enkelt gör du din egen rejuvelac:

Köp ekologiska vetekorn. Beräkna en del vetekorn till 3 delar vatten. Förslagsvis kan du börja med en sats på 3 dl vetekorn. Tvätta kornen noga! Minst fyra gånger och vattnet skall vara klart i sista sköljningen:

IMG_1333 

Här använder jag en sil som jag sänker ner i sköljvattnet. Upp med silen och i med nytt sköljvatten och rör runt med handen så att det tvättas ordentligt.

Sen skall vetet ligga i blöt över natten.

IMG_1334

Lägg över en handduk och låt stå över natten.

Häll sedan bort vattnet  och låt vetet gro i ett till två dygn. Det skall inte sköljas under dessa dagar.

Sen är det dags att hälla på vatten, 9 dl om du tagit 3 dl vetekorn. Tillsätt honung, 1/2 tesked till ungefär en liter vatten. Lägg på handduken och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn. Därefter är rejuvelacen klar att användas, som dryck eller i matlagning.

Så här läbbigt ser det ut när det är klart:

 IMG_1032

Jag silar bort den översta hinnan:

IMG_1034 

Sedan häller jag det genom en sil på flaska.

Smak och doft skall vara syrlig ej sur.

Vetekornen kan användas ytterligare två gånger. Häll på nytt vatten och tillsätt honung. Nu behöver rejuvelacen bara stå i ett dygn innan den är klar.

Lycka till!

 

Tips: byt ut vattnet i din smoothie mot rejuvelac så får du en ännu nyttigare dryck!

Har du några frågor så är det bara att ställa dem! =)

6 comments:

  1. Det där lät ju intressant och lite äckligt på en och samma gång hihi.
    Är övertygad om att det är nyttigt, så absolut värt att prova åtminstone en gång...efter flytt.

    Hur smakar det? Sött av honungen? Vetesmak pga vetekorn?

    Nyfiken vän :)

    ReplyDelete
  2. Har läst om rejuvelac på rawfood sidor. Tydligen har de festa rawfoodare slutat med rejuvlelac förutom Valdermarsvik för det är något som bildas när man gör rejuvelac som inte alls är bra för kroppen. Kan kolla upp det om du vill.

    Ha en fin fredag:)

    ReplyDelete
  3. Sofia: Det smakar lite syrligt. Kan ta med till jobbet någon dag så du får smaka =)

    Ulrika: Tack för informationen =) Du får gärna kolla upp det så skall jag höra med Anita om hennes syn på saken. Tack detsamma! Så skönt med fredag! =))

    ReplyDelete
  4. Hej! Hittade din sida av en slump :) är nyfiken på rejuvalac! Är det farligt som vissa påstår? Fick du mer info om det?

    /Jenny

    ReplyDelete
  5. Hej Jenny!
    Jag har sett någon sida om det men Anita på Living Food hade inte rekommenderat det om det var farligt!

    Ha det fint!
    Jessica

    ReplyDelete
  6. Farligt är det väl om man misslyckas, ex inte har tvättat kornen ordentligt och eller om det kommer i bakterier. Det är i de fallen man ju kan bli dålig, inte annars.

    ReplyDelete