Friday 7 March 2014

Man får cancer av allt, lika bra att ge upp!

Ni har säkert sett i media att det just nu skrivs mycket om det röda köttets koppling till cancer. För mig, som följt forskningen på området ett antal år är detta förstås ingen nyhet. Jag tycker det är bra att det skrivs om det här men det kommer dröja oerhört länge innan det svänger. För trots dessa larm ser man ju recept med kött i DN redan idag när man går in på webben exempelvis. I skolan serveras kött, kött, kött varje dag och i framtiden kommer vi förmodligen tycka det är hemskt att våra barn tvingades äta så stora mängder kött. Jag kikade på det häftiga hotellet Dorsia här i Göteborg för en fundering om maken och jag skulle ta en hotellövernattning och mysa innan bebben kommer. Jag tittade på deras tjusiga meny och det var ju kött både till förrätt och huvudrätt varje dag. Som sagt, det kommer ta lång tid innan pendeln svänger och vi kommer bort från den här kötthysterin.

Jag tycker det är enormt bra att föreningen Läkare för Framtiden har bildats. Ni vet väl att ordföranden i den är specialistläkare i Onkologi, dvs tumörsjukdomar. Det smäller rätt mycket högre än den än så länge mer medialt spridda Kostdoktorn som är allmänläkare. Läkare för Framtiden har nu börjat åka runt och föreläsa för andra läkare vilket jag tycker är fantastiskt bra! Ser fram emot den dag jag kan besöka en läkare som är påläst när det gäller kostens påverkan.

Nu till min rubrik. Med alla dessa larmrapporter hör jag ofta människor sticka huvudet i sanden och säga just så: Man får ju cancer av allt, lika bra att ge upp! Jag förstår att man kan känna så men det handlar ju om okunskap och idag är nog kunskap det mäktigaste medel vi människor har när det gäller vår hälsa. Jag brukar säga till dem att cancerceller bildas i kroppen varje dag. Varje dag. Sug på den. Det som händer är att om vi har ett bra immunförsvar klarar kroppen av detta och om vi har ett svagt immunförsvar kommer cancercellerna att öka och sprida sig. Ibland långsamt, ibland snabbare. Det är ju inte den dagen vi får diagnosen cancer som den uppstod. Det är därför det är så viktigt att förebygga varje dag. Det bästa sättet att förebygga är inte att skänka pengar till cancerfonden, de har redan så enormt mycket pengar och ändå vet inte gemene man om hur de skall göra för att minska risken för cancer. De bästa sättet att förebygga är att stärka immunförsvaret. Det kommer även att ge fördelar på kort sikt, man slipper alla onödiga förkylningar och influensor. För den som vill förkovra sig vidare i ämnet och har tröttnat på att sticka huvudet i sanden rekommenderar jag varmt boken Super Immunity av Joel Furhman. Läs den och få en förståelse för hur immunförsvaret fungerar och ta till dig fakta som baseras på den senaste forskningen. Ta makten genom att öka din kunskap!

Nu skall jag äta lite god sallad med stor glädje :) Att äta hälsosamt är så långt från tråkigt man kan komma! Att ha perioder av förkylningar, influensa, PMS, irritation, humörsvängningar… DET är däremot fruktansvärt tråkigt! Och det motiverar mig till att välja hälsa. Varje dag. Varje mumsbit.

IMG_2240

4 comments:

  1. Håller med, det är tragiskt att det nu gått så långt att man inte längre kan lita på läkarna. Varje gång jag har gått hittills för något så har dom bara skrivit ut mediciner utan att ta några prover över huvud taget, och jag har säkerligen besökt dom 10 ggr de sista 5 åren. Verkligen tragiskt! Sen när man drar upp koppling till diet så fnyser dom åt en, så arrogant. Tack för tipset om boken iaf :) Älskar dina tips verkligen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag vet att Joel som skrivit boken jag tipsade om har lång erfarenhet att behandla sina patienter med kostomläggning. När han reser runt och föreläser bland andra läkare möts han ofta av intresse men så säger läkarna att det är ingen idé att säga detta till patienterna, de vill ända bara ha snabba lösningar i form av tabletter. Detta tycker jag är överförmynderi! Man har rätt som patient att få höra vilka olika alternativ som finnns, inte bara en tablett. Men, det är ju fortfarande så att läkare som känner till kopplingen till kost är en minoritet, och det är ju inte underligt med tanke på att de inte läser någon näringslära i sin utbildning. Intressant att så många av dem arrogant avvisar kostens betydelse utan att ha någon som helst kunskap inom området. Jag känner till en tvåbarnsmamma med spridd bröstcancer och hennes läkare uppmanade henne att äta mycket kött. Varför följer de inte med i forskningen!?
      Roligt att du gillar mina tips :))

      Delete
  2. Hej!

    Det är väldigt inspirerande att läsa din blogg. Vi väntar också en bebis snart och jag brottas med alla rekommendationer från läkare/BVC och vad känslan säger när det gäller t.ex tillsatser och kemikalier i vaccin.

    Boken du hänvisar till verkar inte heller förespråka vaccin mot sjukdomar/influensa. Hur tänker du kring detta när det gäller bebisen?

    Hälsningar,
    Ida

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Ida!

      Grattis till att ni har bebis på gång!!!

      Jag förstår dig, det är inte enkelt när man vill gå utanför ramarna. Jag är tacksam när det gäller barn och vegankost att det t o m publicerats artikel i Läkartidningen att det är helt okej för barn att äta veganskt.

      När det gäller vaccin har vi inte hunnit ta ställning kring detta ännu. Jag är i princip emot det av samma skäl som du. Jag tror mer på att boosta immunförsvaret men vi måste läsa på mer där min man och jag för att kunna ta ett genomtänkt beslut.

      Varma hälsningar
      Jessica

      Delete