Tuesday 27 January 2015

Fluorfritt ger tandras?

Igår fick jag följande artikel skickad till mig:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/tvaariga-freja-har-aterhamtat-sig

Det handlar om tvååriga Freja som efter att ha använt fluorfri tandkräm i ett år tvingades att dra ut åtta tänder. Stackars flicka!

När jag hör sådant här drar jag dock öronen åt mig. Det hela låter väldigt drastiskt. Har hon använt någon medicin eller något liknande som kan ha medfört detta? Och mycket riktigt, när man läser artikeln ser man att hon har inhalerat kortison mot astma. En snabb slagning på 1177 ger mig informationen att astmamediciner bland annat minskar salivproduktionen vilket leder till ökad kariesrisk. Vidare kan kortison enligt fass leda till benröta. Flickan är även liten i maten, "jag är glad om jag ens får i henne pasta" vilket troligtvis även innebär att flickan inte får i sig så många näringsämnen.

I min värld är detta ett typexempel på den sneda symptombehandlande medicinen vi ägnar oss åt här i väst. Flickan har "obotlig" astma, hon får mediciner och detta ökar risken för tandproblem. Jag vet att Joel Fuhrman, läkare i USA som förespråkar kostomläggning i första hand, i sin bok Eat to Live berättar att astma är en av flera sjukdomar han har kunnat hjälpa sina patienter att bli fria från genom kostomläggning. I ett tidigare inlägg har jag även skrivit om Christina Doctare som blev av med sin astma efter kost- och livsstilsomläggning.

Jag tror inte att den stackars mamman till Freja som nu skuldbelägger sig något oerhört för att hon förstört sin dotters tänder hört ett endaste knyst om att man kan pröva kostomläggning för att behandla astman.

Nu skall jag berätta en annan historia också. Detta utspelade sig före sommaren 2010. Min äldste son var ett kariesbarn. På den tiden var jag inte lika påläst vad gäller kosten som jag är idag men jag gjorde det jag trodde var rätt och jag följde råden från tandläkaren. Aldrig godis på andra dagar än lördagar, aldrig saft(förutom vid kalas) och så vidare. Sonen fick både fluortandkräm och fluortabletter på inrådan från tandläkaren men trots detta hade han stora problem med sina tänder. Jag hade ångest varje gång vi skulle gå till tandläkaren för jag märkte att de inte trodde mig när jag sa att han absolut aldrig fick godis på annat än lördagar och nej vi småäter inte och nej det finns ingen mormor eller farmor som sticker till honom godis i tid och otid.
Sommaren 2010 tog jag bort fluortabletterna och fluoren i tandkrämen för barnen och införde en daglig grön smoothie. Jag tog även bort mjölk och kött från deras kost. I november 2010 var det dags för att besöka tandhygienisten igen. Vi fick samma frågor om godis och saft och sedan togs det bilder på sonens tänder. Jag minns så tydligt när röntgenbilderna kom tillbaka. Sonens tänder var helt fläckfria! Inte tillstymmelse till karies längre. Hygienisten blev alldeles chockad och sade: Vad ni än gör så fortsätt med det!

Ni kan läsa mitt inlägg från november 2010 här.

Så mina vänner, kanske hade fluor hjälpt som biverkningsbehandling i Frejas fall. Det kan jag inte uttala mig om. Men jag är ganska övertygad om att även tandhälsa kommer inifrån och jag vet att fluor inte räckte att hålla min son fri från karies när vi var allätare och i princip hade gett upp det här med att få i barnen grönsaker.

Hur har ni det kära läsare med era tänder? Dela gärna med er!

2 comments:

  1. Åh, det här tycker jag är så himla intressant!!

    Jag använder en flourfri aloe vera tandkräm dagligen, som jag däremot kombinerar till och från med en vanlig flourtandkräm. Jag har inte riktigt vågat släppa det ännu. Men ju mer jag läser, desto mer övertygad blir jag om att det egentligen kommer inifrån.

    Använder du fortfarande tandpulvret du köpte för ett tag sedan?

    Jag vet att Kristina (FullyRaw) använder "baking soda" som är bikarbonat. Men jag är lite rädd för använda det. Det känns så hårt mot emaljen. Vet du något om det?

    Kram,
    Olivia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tycker du gör helt rätt som kombinerar. Det är viktigt att man gör det som känns rätt så man inte oroar sig. :)

      Jajjamen jag använder tandpulvret och är riktigt nöjd med det!

      Jag har provat baking soda men det ilade så i mina tänder så det var inget som passade mig.

      kram kram och tack för att du är så flitig på att kommentera, det är så rolig :D

      Delete