Sunday 24 June 2012

Äta Raw när familjen äter lagad mat...



Hej på er =) Här kommer filmen om hur det är att äta raw när familjen äter lagad mat. Jag pratar även om att det kan vara lite läskigt att tänka att man aldrig mer "får" äta lagad mat och hur man förhåller sig till detta. Hoppas den kan inspirera er! =))

11 comments:

  1. Hurra så bra du är Jessica!❤

    Tusen tack för fina tips och all härlig inspiration. Bästa bästa.=)

    Helgen har gått fint, jag har ätit ångkokt färskpotatis till middagen det var bra för mig rent mentalt med ett par inkörningsdagar, men from idag kör jag 100%. Känns superbra och jag har faktiskt gått och längtat hela helgen, det riktigt pirrar i hela kroppen! Spännande.

    Och så lite frågor:
    Äter man syrad vitkål?
    Lök, vitlök? Morötter, fänkål?? Groddar?
    Blev så osäker att jag lät bli dessa under helgen och tänkte invänta experthjälp.=)
    Jag är ju van vid att äta extremt mycket grönsaker, en hel del bär och ganska lite frukt. Och dessutom mycket bovete, quinoa, råris, bönor, oljor, frön och ibland lite nötter, ett glas vin då och då samt en bit getost när andan faller på. En härlig utmaning just nu med andra ord. Riktigt roligt!

    Önskar dig en underbart fin start på veckan!
    Kram kram
    /Anna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow så spännande Anna!!!!
      Enligt David Klein kan det vara bra med syrad vitkål för att återställa bakteriefloran i tarmen. Om man blir gasig i magen av det skall man dock undvika det. Själv äter jag det ibland till min middagssallad men tyvärr börjar det kännas alldeles för surt för mig nu =)
      Vitlök är inte 80/10/10 och just när det gäller vitlök finns det starka åsikter. En del är för, andra emot. Jag älskar vitlök och har vid ett fåtal tillfällen haft det i min dressing till kvällssalladen.
      Lök äter jag aldrig och ser inte heller när jag skulle äta det. Rå lök är alldeles för starkt för mig. Däremot äter jag purjolök till min kvällssallad ibland =)
      Morötter är svåra att bryta ner så dem äter jag juicade. Om du klarar morötter så ser jag ingen skada i det men råkost kan vara tufft för systemet och något som du bör vänta med. Samma gäller fänkålen =) Det hade varit helt okej att ångkoka både morötter och fänkål men inget jag rekommenderar under din rå månad ju =)
      Groddar äter jag aldrig, men om du vill ha dem på din sallad ser jag inget fel i det.
      Glöm nu inte att väga din mat och räkna kalorier så att du får i dig tillräckligt, det är ju annars ett vanligt fel när man äter raw som jag inte vill att du skall drabbas av =))
      Stort lycka till och håll mig uppdaterad!!!
      kram kram
      Jessica

      Delete
    2. Åh tusen tack fina Jessica!
      Uppskattar så enormt att du tar dig tid för att svara på mina frågor, kan bli en till eller två av den varan =)

      Jag väger allt och använder mig av cronometer, känns bra. Det är en härlig utmaning med kcal, näring och att hålla 80/10/10, fast jag tror att jag kommer in i det ganska snart, jag lär mig på vägen..=)

      Ikväll är det dags för storhandling, några tips på vad jag ska handla? Hur lägger du upp din mat för en vecka?

      Än en gång ett stort tack!❤
      Många kramar
      /Anna

      Delete
    3. Jag tycker det är sååå roligt att kunna inspirera så det är ett rent nöje!!!

      Det verkar som du är väl förberedd och det låter fantastiskt! Efter ett tag kommer du att känna det som att detta är det mest naturliga i världen.

      Jag ser alltid till att ha dadlar hemma så att jag kan göra dateorade (dadlar och vatten) när jag behöver fylla på med kalorier. Sen är ju bananer nästa sak som alltid finns hemma. Just nu har jag även apelsiner som en stapelfrukt. Utöver detta har jag "smakisar" av den frukt som finns att tillgå. Just nu har jag ju persikor hemma t ex =) Päron fungerar ju oxå jättebra, det är bra med kalorier i dem. Vattenmelon är en annan favorit som jag dock rekommenderar att man alltid äter till frukost och utan något annat för den går snabbt igenom magen! Då är det inte bra om något annat ligger i vägen så att melonen ligger och jäser i magen.
      Hoppas du blir lite klokare av detta, jag tänker inte så mycket "veckovis" utan mer att det alltid finns dadlar och mogna bananer hemma.

      kram kram
      Jessica

      Delete
    4. Helt strålande, fick svar på precis allt!=) Tusen tack snälla!❤❤❤
      Att jag är så väl förberedd är tack vare dig och allt du delar med dig av, fantastisk inspiration!=)

      Ha en underbar dag!
      Kram kram
      /Anna

      Delete
  2. Alla dina videos tar upp precis sånt där jag går och tänker på! Tack!:) Har just fått i mig ett drygt kilo nektariner till lunch och det gick över förväntan:) (Även om det egentligen är för lite energi i den måltiden, men jag jobbar på det!) Märker att magsäcken rymmer mer och mer ju mer jag övar på att stoppa i mig och att det liksom "rinner undan" vartefter jag äter.. Men tänkte bara fråga om nektariner, persikor etc. Ganska ofta märker jag att kärnan kan vara möglig inuti när jag ätit mig igenom hela frukten (utsidan av kärnan ser fin ut, men så delar den sig och insidan är möglig). Har du varit med om det och vet du resten av frukten är ok i alla fall? Är ju lite svårt att veta innan man ätit frukten:/

    Kramar till dig och hoppas ni också fått solen till er idag:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Martina!
      Så bra! =) Om det är något framöver du funderar på som jag inte gjort film om så tipsa mig gärna =)
      Vilken intressant fråga! Den har jag faktiskt inget svar på. Rent spontant tänker jag att den borde vara okej så länge fruktköttet och resten ser bra ut. Om du får svar på frågan från något annat håll får du gärna berätta! =)
      Idag har vi regn här men igår var det jättefint =)
      kram
      Jessica

      Delete
  3. Något jag funderar på en del är hur lång tid det tar innan magen vänjer sig vid så stor mängd mat. Hur lång tid tog det för dig? Idag och igår har jag lyckats få i mig smoothie på dadlar och gröna blad bl.a. till frukost, på uppåt 900kcal...och jag kan knappt stå sen;) Igår mådde jag illa hela förmiddagen. Är inte van att magsäcken spänns ut så mycket såklart, men är ju helt klart en vanesak..men hur lång tid kan det ta innan det känns bra i magen istället för obehagligt? Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det tar ett tag. Jag tyckte det var tufft i början oxå. Jag var så innerligt trött på att bli kallad anorektisk så jag tror att jag kanske var lite för tuff mot mitt system. Ett klokt råd jag ofta ser är att äta tills man känner sig mätt och sedan ta en eller två tuggor till. På så sätt vänjer man sig successivt och på ett snällt sätt. kram

      Delete
  4. Problemet är väl att mina hunger/mättnadskänslor inte är något vidare, jag är snarare mätt efter en eller två tuggor:/ Så det blir mer att jag bestämmer hur mycket jag borde äta, och så trycker jag i mig det...kanske inte världens bästa grej, men känns enklast just nu även om det ibland ger lite mycket obehag. Satsar på att det ska kännas bra tids nog;) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. En eller två tuggor är ju förstås lite lite. Jag känner igen din känsla. Jag tror att det är vår kropp som tröttnat på att vi stoppat i den fel saker hela livet (omedvetet förstås!!!) och helt enkelt inte vill vara med. Jag kan fortfarande ibland inte känna mig så hungrig men numera är det undantag istället för regel. Det tar nog några år innan kroppen litar på vad jag stoppar in i munnen fullt och fast igen.
      kram

      Delete