Friday 11 August 2017

Medveten andning.


Som kundaliniyogalärare trodde jag att jag hade koll på det här med andning. Alla som har gjort denna form av yoga vet att det är fokus på andningen i denna yogaform. Av någon anledning, som jag inte minns, fick jag information om boken Medveten Andning av Anders Olsson. Jag beställde den på biblioteket.

Nu har jag praktiserat det jag har lärt mig i några dagar och jag märkte resultat redan första dagen. Jag blir lugnare och får mer energi.

Enligt boken skall man andas genom näsan. Det har jag ganska bra koll på eftersom det är grunden i kundaliniyoga. Däremot upptäckte jag att jag vid vissa tillfällen under dagen släpper näsandningen. Vidare skall andningen inte höras. När jag har tagit djupa "bra" andetag, som jag trodde var bra tidigare, låter jag. Det är alltså fel. Tyst skall det vara. Dessutom skall andningen vara mjuk och fin. Jag har använt mig av andningen för att dämpa stress men inte riktigt lyckats. Nu inser jag att jag gjort fel. Jag tog i för mycket när jag skulle göra mina djupa lugnande andetag. Jag lät ifrån halsen och andetaget kändes ansträngande. Det jag visste från tidigare är att när man andas rätt skall magen utvidgas vid inandning och dras in vid utandning.

När man praktiserar denna typ av andning, dvs mjukt och fint, nere i magen, ljudlöst och genom näsan blir resultatet omedelbart avstressande och lugnande. Som magi tycker jag.

Jag kommer fortsätta med detta och jag har inte läst klart boken ännu så jag kommer nog skriva mer om ämnet!

No comments:

Post a Comment