Wednesday, 29 September 2010

Yogakväll.


Det är så mycket pyssel med allt groddande på morgonen just nu att jag inte riktigt hinner med yoga på morgonen. Därför blev det ett pass nu ikväll. Avslappnad och nöjd skall jag umgås lite med Mattias innan sängen blir allt för svår att stå emot.

Tuesday, 28 September 2010

Lins- och mungbönsgroddar.

Mina första egengroddade linser är provsmakade och nu står de i fönstret för att bli lite gröna och bli ännu nyttigare =)

  IMG_0986

De står i en vacker vas med en handduk över. Inte så estetiskt med handduken dock ;)

Nu är det dags att prova lyckan med mungbönor också. Jag har köpt ekologiska från Kung Markatta på Ica. Så jag började med att mäta upp 2,5dl i en bunke.

 IMG_0987  

Sen var det dags att tvätta/skölja dem ordentligt. Jag tror jag sköljde 5-6 gånger så att vattnet såg rent ut.

IMG_0988

Sen slog jag på ordentligt med vatten, jag vet hur mycket blötlagda mungbönor sväller sedan tidigare.

IMG_0989

En handduk över och nu får de ligga i blöt till i morgon bitti, dvs 12 h.

IMG_0990

Imorgon sköljer jag av dem igen och slår av allt vatten och sedan skall de gro i 3-4 dagar. Det får vara kvar i sin bunke, med handduken över men utan vatten. Sen skall de sköljas två gånger per dag ( morgon och kväll). Skall bli spännande! =)

Bredvid mungbönorna står rejuvelacen och jag kommer att ha första satsen färdig imorgon kväll! Jag längtar!

IMG_0991

Jag har inte kunnat äta som jag gjorde på Living Food och i förmiddags var det alldeles för bra fart på tarmen igen. Det gör att jag är fundersam till min frukost som består av havregrynsgröt och havremjölk. Ponera att jag är glutenintolerant, då kan det vara risk med att äta havre för det kan finnas spår av gluten från andra sädesslag. Därför har jag förberett en frukost till imorgon:

IMG_0992

Jag har lagt 1 dl solrosfrön och 1dl dadlar i 1dl vatten. Detta kommer jag mixa imorgon och smaksätta med vaniljpulver. Frukosten heter soluppgång och den är helt fantastisk! Helst skall det vara färska dadlar men jag får nöja mig med torkade. Till det kommer jag dricka min gröna smoothie som vanligt precis som resten av familjen men de kommer att äta havregrynsgröt. Tänkte testa soluppgång på killarna i helgen eller någon annan smarrig frukostsoppa. Dumt att börja med något nytt en vardagsmorgon ;)

Bipolär sjukdom och matintolerans?

Om man lyfter på stenar och letar i soptunnor så hittar man till slut intressanta saker. Man skall m a o inte nöja sig med bara titta på stenen eller i soptunnan för då missar man mycket.

När jag började intressera mig för det här med kosten halkade jag ganska snabbt in på autism. Det vet ni som har läst bloggen ett tag. Jag har även hittat kopplingar mellan gluten/mjölkproteinallergi och schizofreni. Slutligen slog det mig, jag förstår inte hur det kunde ta så lång tid, kanske för att det ligger för nära, att tänk om det finns en koppling mellan bipolär sjukdom och matintolerans? Jag har bara öppnat på locket till soptunnan här och läst om en alternativ läkare som alltid låter sina bipolära och schizofrena patienter vara utan gluten och mjölkprotein i 30 dagar. Det är inte alls sällan dessa patienter förbättras av det här!

Min mor har bipolär sjukdom. Själv har jag helt klart något problem med näringsupptaget med tanke på att jag har så svårt att gå upp i vikt. Detta sätts ofta i samband med glutenintolerans. Det här tål absolut att forskas vidar på. Framför allt för att kunna ta reda på hur det ser ut med barnen. Oupttäckt glutenintolerans kan leda till följdsjukdomar som insulinberoende diabetes. Mina barns far har insulinberoende diabetes som debuterade i vuxen ålder.

Jag citerar från forskning och framsteg:
"Glutenintolerans är särskilt vanligt i vissa riskgrupper. Det gäller till exempel människor med andra autoimmuna sjukdomar som insulinberoende diabetes, vissa former av sköldkörtelsjukdom, leversjukdom och ledsjukdom. Dessa patienters immunsystem är redan överaktivt, och detta kan vara en orsak till att de drabbas.

Ärftlighet för glutenintolerans är en annan riskfaktor. Den som har en nära släkting med sjukdomen löper ökad risk för glutenintolerans. Om ens förälder, syskon eller barn har fått diagnosen är den egna risken omkring 8 procent.

Symtomen vid celiaki delas ofta in i klassiska symtom och atypiska symtom. Till de klassiska symtomen hör diarré, viktförlust (eller hos barn: dålig tillväxt), svår trötthet och svullen eller smärtande mage.

Många patienter har haft “problem med magen” i många år innan läkare konstaterat att de lider av glutenintolerans. Vissa har fått andra, felaktiga diagnoser på vägen. Uppskattningsvis en av tjugo människor som får diagnosen irritabel tarm (colon irritabile, IBS) har i själva verket glutenintolerans, eller både IBS och glutenintolerans. Besvär som är typiska för glutenintolerans är dock vanliga och förekommer även hos i grunden friska människor. Hos ett tidigare friskt barn är exempelvis diarré oftare orsakad av en infektion än av glutenintolerans!

Atypiska symptom kan vara nedstämdhet, benbrott, munblåsor eller järnbrist. Det finns även människor med glutenintolerans som inte har några symtom alls! Detta kallas tyst glutenintolerans. Dessa patienter har kanske fått diagnosen genom att läkare tagit blodprov eftersom patienterna har en nära släkting med glutenintolerans. Det finns studier som tyder på att personer med tyst glutenintolerans har bättre prognos att även fortsättningsvis slippa besvär och följdsjukdomar än de som har stora besvär av sin sjukdom."

Jag kommer kolla upp det här mer. Var så säker. Jag önskar bara jag hade lite mer tid!


Monday, 27 September 2010

Nu kan frosten komma.

Det var underbart att komma hem i fredags. Mattias och jag lyckades gå om varandra på stationen men till slut möttes vi =)
Sen i lördags var det dags att plocka upp grabbarna. I bilen på väg dit bestämde jag mig för att ta med Tiger hem. Tiger är familjens Norska Skogkatt som har bott kvar hos min exman. Sagt och gjort och nu ligger han i soffan och tokspinner när Mattias klappar honom.
Storstädning har hunnits med, utemöblerna har tagits in och mina pelargoner är klara för vinterförvaring - så nu kan frosten komma. Ikväll har det varit fullt upp oxå och jag har precis betalat räkningarna. Jag är tillbaka i livet som heter fullt upp m a o =)

Alla var väldigt nyfikna på fikan i morse. Jag berättade om vad jag ätit och säkert är det många som tycker det är extremt. Men det är det ju egentligen inte. Det är att gå tillbaka till det vi är gjorda för. Alla har rätt att göra sitt val men jag tycker alla skall känna till att viss mat gör oss sjuka och att det skall vara ett medvetet val att fortsätta äta den kosten i så fall.

Det finns inte tid för mer uppdatering idag men jag hoppas hinna med lite imorgon! Har mycket att berätta ju! =)

ps Håller på att grodda linser och Rejuvelacen står och jäser =) Snart kan vi äta ännu bättre mat här hemma oxå!

Friday, 24 September 2010

Sista dagen på Living Food i Valdemarsvik.

Väskan är packad sedan klockan 8 i morse. Jag har hunnit med en morgonpromenad och hjälpt till att laga frukost. Vi har haft ett avslutande morgonmöte och vemodet har hälsat på. Men gud vad jag längtar hem! Matsäcken är packad, sushi och sallad! Mums =))

Igår hade vi en helt underbar avslutning med tårta och rosa champagne ( rejuvelac färgad med rödbeta men ooooj så gott!!!! ). Anita, köksföreståndaren Janne ( en tjej från Danmark ) och Dagmar ( kommer hit då och då och sköter groddarna och städar ) sjöng alla. Det var en väldigt mysig kväll. Sen brukar alla börja jäspa vid 21:30 vilket jag fullkomligt älskar eftersom jag själv numera är en kvällstrött person ( i ett annat liv ville jag aldrig gå och sova men det är en annan historia =) som gärna drar till kojs klockan 22. Vilan man får före 24 är förresten den viktigaste för kroppen. Jag lovar att jag skall visa bilder på tårtan vid senare tillfälle. Kanske när jag tuffar fram mellan Katrineholm och Göteborg ikväll.

Jag lämnar Skeppsgården strax efter klockan 14 idag och kommer in till Göteborg efter 19 ikväll. Det är definitivt en annan Jessica som börjar hemresan än hon som reste hit. Det känns som jag har ömsat skinn.

Thursday, 23 September 2010

Dag 11 på Living Food i Valdemarsvik.

Har precis tagit en promenad och sagt adjö till den vackra skogen. Förhoppningsvis hinner jag med en tur imorgon också men det är bäst att redan ha sagt adjö för att vara på den säkra sidan.

Sedan jag skrev senast har jag som sagt hjälpt till i köket med lunchförberedelser. Jag lagade energisoppa och gjorde fröost. Det var enkelt för jag behövde bara följa recepten. Vi har dessutom gjort pizza som vi sedan torkade i torkugnen. Degen gjordes på groddat råg och rejuvelac som mixades till en lagom konsistens. Smeten hällde vi sedan ut på ett smörpapper på en torkugnsplatta och det skall vara ett ganska tunt lager. Sen täckte vi med finhackad tomat, precis som på vanlig pizza, och fyllde på med olika grönsaker och kryddor. Pizzan skall sedan torka i minst 15h i torkugn. Vi gjorde även bröd vid detta tillfälle genom att strö över kummin över rågsmeten. Pizzan skall vi äta ikväll och då blir det även tårta.

Resten av mina kamrater gör lever- och gallrensning så de åt ingen frukost i morse. Frukosten var förresten en alldeles ljuvlig nyponfrukt-soppa med blötlagda russin till. Pojkarna där hemma kommer att älska en sådan frukost!

Jag är ganska trött mentalt just nu efter 2*2h terapisamtal med Anita Svensson. Vi går verkligen på djupet och rensar en massa gammalt skräp. Jag vill hinna med en sittning till idag men egentligen är jag för trött. Men det är bäst att passa på nu när jag är här!

Jag har det så himla bra här men jag längtar efter mina älsklingar så det skall bli skönt att åka hem imorgon!

stockholm

Imorgon får vi kramas igen =) och på lördag hämtar jag grabbarna =)

Tuesday, 21 September 2010

Tillit och viktökning.

Jag vet inte vad som kom först, tilliten till levande föda och sedan viktuppgång eller viktuppgång som ledde till att jag vågade känna tillit. Hursomhelst så känner jag nu 100% tillit till att även en tunnis som jag kan leva på den här maten. Vågen vandrar uppåt och jag gläds enormt. Det som är a och o dock är att man ger sin kropp de rätta förutsättningar för att klara en omställning. Jag åt en hel del råkost(ej fermenterade rotfrukter bl a) och nötter och frön ( dock sällan blötlagda och mixade )innan jag kom hit. Det blev alldels för tufft för min matsmältningsapparat som efter 38 år som allätare inte längre är på topp. Min chockerade kropp skickade skräckslaget ut allting i ett rasande tempo. “Hjälp, vad skall vi göra med den här svårsmälta maten??? Skicka ut den omedelbart bums!”. Sen gick jag långsamt ner i vikt och började ju naturligtvis tvivla på att det här är rätt kost för en tunnis som jag.

Där är den stora skillnaden mellan Raw Food och Levande föda. Inom Raw Food tar man inte detta på tillräckligt stort allvar och det leder till att en hel del människor slutar med Raw Food. Vem vill se ut som man går mot en svältdöd? Inte jag i alla fall!!!

Nu vet jag bättre och det är såååå skönt =) Jag hyser inga tvivel längre att man kan leva på den här maten. Dock lever jag i en värld som inte resonerar som jag till 100% och det gäller att kunna fortsätta verka i den också. Mina absolut viktigaste tips för en som vill få in mer levande föda i sitt liv är:

  1. Var ytterst noga med hur du blandar olika typ av kost. Stressa inte matsmältningsapparaten i onödan.
  2. Drick Rejuvelac. Jag tror att den här drycken är ytterst viktigt. Jag känner verkligen att min matsmältningsapparat har fått en enorm boost av att dricka detta. Att göra rejuvalac själv är busenkelt och jag kommer också berätta om det senare!
  3. Blötlägg nötter och frön innan du använder dem!
  4. Ät groddade mungbönor och gröna linser. Det finns att köpa men de är oftast pastöriserade, dvs uppvärmda och då har nyttan med dem gått förlorad. Det är väldigt enkelt att grodda själv!!! Jag skall berätta mer om det senare!

Living Food i Valdemarsvik är ett underbart ställe. Till en början kände jag mig skeptisk. Jag tyckte att huset var lite nött och inredningen föråldrad. Nu ser jag detta som en enorm fördel. Här kan jag verkligen vara mig själv! Jag kan gå omkring i mina myskläder och känner inget behov av att ta på min office-outfit. Här samtalar vi om allt och då menar jag allt. Naturligare plats får man leta efter. Personalen är enormt snäll och duktig. Alla hjälps åt. Även vi som gäster emellanåt. Jag känner mig otroligt hemma här och är så tacksam över att jag tog mig hit.

Avslutar med en underbar bild från skogen igår.

 

IMG_0918

Det är lycka att hitta kantareller i skogen. Jag hittade fler och de är nu torkade i torkugnen och ligger säkert förvarade i en burk som får åka med hem till Göteborg. Vi får inte lov att äta svamp under den här 12-dagarskuren men det är helt okej annars. Ser fram emot att göra en god sås på dem och äta tillsammans med Mattias när jag kommer hem =)

Nu skall jag gå ner i köket och hjälpa till med lunchförberedelser. Det skall bli spännande =)

Monday, 20 September 2010

Empati – ett obligatoriskt ämne i skolan.

En sådan dag som idag när så många röstat på SD är det lätt att bli ilsken och tycka att de är “idioter” som röstar som de gör. Jag tror faktiskt inte att alla är “idioter”. Jag tror att en del av dem rent ut sagt kan vara briljanta. Jag tror däremot att de har en sak gemensamt, de saknar empati. Det är det som skiljer oss från dem som är främlingsfientliga. Jag tycker det är fascinerande att tänka på att jag skrev mitt inlägg om att vi skall lovsjunga kvinnligheten och däri ligger också den empatiska förmågan, så sent som igår. Jag hade ingen koll alls på att så många skulle välja att rösta på SD när jag skrev det. Det är inte heller oväntat att det är många män som röstat på SD. Alla ni män som läser det här och vet att ni är fulla av empati, det är inte er jag tänker på. Det vet ni. Men överlag har män mindre empati än vad kvinnor har. Så, det gäller inte bara för oss mödrar att klä våra döttrar i rosa, vi skall även klä våra söner i blått, låta dem bli pojkar och sedan bli män, men också lära dem vad empati är. Det är livsviktigt för den här planetens överlevnad.

Jag erinrar mig en studie man gjort på ingenjörstudenter. De har extremt låg empatisk förmåga: 1,5-2 på en 5-gradig skala. Samma mätningar gjordes på vårdstuderande, då hamnar psykologer och socionomer på de högsta värdena: 3,7-4,2. Läkare och sjuksköterskor hade mellan 3 och 3,5. Uppgifterna är hämtade ur Ny Teknik.

Jag påstår inte att ingenjörer röstar på SD. Det hoppas jag verkligen inte eftersom många av mina vänner är ingenjörer. Jag är själv ingenjör och så även min älskade sambo.

Jag tror dock att empati är något som måste ökas i vårt samhälle. Jag skulle vilja att empati blir ett obligatoriskt ämne i skolan.

Sunday, 19 September 2010

Klä din dotter i rosa!

Klä din dotter i rosa och lovsjung hennes kvinnlighet! Uppmuntra hennes intuition, hennes känsla för relationer och empati. Lär henne att känna och leva efter hennes egen sanning. Lovsjung kvinnligheten!

Jag blir så upprörd när jag hör mammor med stolthet säga: “jag klär aldrig min dotter i rosa.” Jag hör aldrig någon mamma säga: “jag klär aldrig min son i blått.”

Kära nån, är jag den enda på hela jorden som ser det otäcka i det här???? Varför i hela fridens namn skall vi göra våra flickor till pojkar? Varför i hela fridens namn skall vi stävja kvinnligheten, denna fantastiska, livgivande energi?

Nu är det dags att vi börjar lovsjunga kvinnligheten!

Vår tids kost bakom inflammation och sjukdomsutveckling.

Upphettning av mat ger dysfunktionella proteiner som ansamlas i kroppen.

I somras hittade jag artikeln Vår tids kost bakom inflammation och sjukdomsutveckling ur Läkartidningen. Jag har bloggat om den tidigare men jag tycker den är så viktig att jag ägnar ett helt blogginlägg åt den. Det här är inget hokus pokus utan kalla fakta. Det vi äter idag gör oss sjuka. Naturligtvis får var och en göra som den vill med den här kunskapen men jag tycker att alla har rätt att veta så att man själv kan ta ställning. Det är som med rökning, idag vet alla att det är farligt men en del fortsätter trots detta att röka. Men då är det i alla fall deras eget val. Jag väljer numera bort alla pastöriserade mjölkprodukter. Gluten finns inte heller på min meny längre. Läs den här artikeln och begrunda. Den är inte helt enkel men läs den ett par gånger och låt det sjunka in. Det är dags att vi öppnar ögonen och tar ansvar för vår hälsa, det är ingen annan som gör det åt oss.

Här kan du läsa artikeln: Vår tids kost bakom inflammation och sjukdomsutveckling.

Sprid den gärna till dina nära och kära.

Saturday, 18 September 2010

Raw kolasås och glass.

glass

Eftersom det är trendigare med Raw än levande föda väljer jag att rubricera gårdagens glassfrosseri med Raw. Detta för att jag helt enkelt hoppas att fler kan bli lyckliga av den här kolasåsen =) Jag är ingen glassfanatiker men jag älskar kola =)

Glassen gjordes i tre smaker. Bas i alla sorter är frysta bananer. Dessa körs genom en juicer, det går nog precis lika bra med en mixer. De tre smakerna var:

  • Hallon och blåbär – man varvar banan med frysta blåbär och hallon i juicern. Sedan sparas några blåbär att strös över för dekoration
  • kokos – samma som ovan, man varvar kokosen med bananen och sedan strör man över kokos.
  • vanilj – det här strödde vi över den färdiga glassen i omgångar och man använder ekologiskt vaniljpulver. Såååå gott =) Detta pulver finns t o m att köpa på ICA =)

Sist och störst: kolasåsen!

Eftersom vi hade ett födelsedagsbarn här igår firade vi lite extra med denna kolasås. Det var Anita, som vikarierade för Anita Svensson den här veckan, som gav oss receptet.

Innehåll: blötlagda ( i separata skålar ) dadlar och cashewnötter och sedan använder man blötläggningsvattnet från dadlarna för att få rätt konsistens.

Chokladsåsen då? Jag tycker att min blir mycket godare så jag memorerade aldrig receptet =)

Föreståndaren åkte vid lunch idag så nu har vi hopp och lek tills Anita Svensson kommer tillbaka på måndag. Det enda att tänka på nu är en massa hålltider: Rejuvelac och vetegräs skall drickas och maten skall inmundigas.

Jag måste verkligen ta upp det här med mängden mat igen. De första dagarna åt vi hur mycket som helst men nu blir man mätt och jag står mig väldigt länge! Till frukost ( då det alltid serveras gudomliga fruktsoppor ) frågade jag dock efter en avokado i morse eftersom jag behöver lite mer fett just nu. Jag har hört att man kräver mindre mängd mat efter ett tag med levande föda och nu får jag uppleva det själv. Om jag har problem med att maten inte värms upp och känner mig frusen på grund av det? Inte det minsta faktiskt. Det är verkligen spännande det här =)

Tarmsköljning.

Jepp, nu har jag gjort det oxå… Jag har länge funderat på en tarmsköljning men inte velat riskera att hamna hos någon oseriös hobby-sköljare. I tisdags fick vi besök av Susan, en brittiska som bott i Sverige sedan 25 år tillbaka. Hon har sin klinik i Sävedalen så det är ju perfekt om jag vill göra om kuren någon mer gång! Efter några dagar här på Living Food i Valdemarsvik känns det helt naturligt att göra en sköljning. Att vara frisk kräver en frisk tarm och det är riktigt gôtt att få sig en ordentlig städning =)

Är du nyfiken på att prova så kan jag varmt rekommendera Susan på Treana Hälsoklinik i Sävedalen.

Friday, 17 September 2010

Jessica ryter till: Zyprexa och vetenskap och beprövad erfarenhet.

Somliga saker gör mig gruvligt förbannad. Jag kommer därför att ryta till emellanåt. Idag ryter jag till om läkemedel i allmänhet och Zyprexa i synnerhet.

Vill du läsa om vetenskap och beprövad erfarenhet som skolmedicinen så missvisande kallar sina behandlingar och giftiga mediciner så läs den här artikeln: Vetenskap och beprövad erfarenhet. Den är skriven av Olov Lindahl som är professor i ortopedisk kirurgi och Lars Lindwall som är statistiker och matematiker.

Jag har kommit i kontakt med en tjej som hade mentala problem så hon lades in på sjukhus och fick Zyprexa. Hon hamnade i ett drogliknande tillstånd och gick upp 30 kg på två månader. Efter detta drog hon på sig värk i kroppen och blev således även fysiskt sjuk. Här kan du se vilka biverkningar som finns hos Zyprexa ( saxat från fass.se ):

4. EVENTUELLA BIVERKNINGAR

Liksom alla läkemedel kan ZYPREXA orsaka biverkningar men alla användare behöver inte få dem.

Mycket vanliga biverkningar (uppträder hos 1 användare av 10):

- viktökning

- sömnighet

- ökade nivåer av prolaktin i blodet.

Vanliga biverkningar (uppträder hos 1 till 10 användare av 100):

- förändringar i nivåer av blodkroppar och blodfetter

- ökade sockernivåer i blodet och urinen

- ökad aptit

- yrsel

- rastlöshet

- darrningar

- muskelstelhet eller spasmer (inklusive ögonrörelser)

- talsvårigheter

- ofrivilliga rörelsestörningar (särskilt i ansikte eller tunga)

- förstoppning

- muntorrhet

- utslag

- kraftlöshet

- extrem trötthet

- vätskeansamling som leder till svullnader i händer, vrister eller fötter

- i början av behandlingen kan vissa personer känna yrsel eller svimma (med långsam hjärtfrekvens) särskilt när de reser sig från liggande eller sittande ställning. Detta försvinner ofta av sig själv. Om så ej är fallet, kontakta din läkare.

- sexuella problem såsom minskad sexualdrift hos män och kvinnor eller erektionsproblem hos män.

Mindre vanliga biverkningar (uppträder hos 1 till 10 användare av 1000):

- långsamma hjärtslag

- solkänslighet

- urininkontinens

- håravfall

- utebliven eller förkortad menstruation

- bröstförändringar hos män och kvinnor såsom onormal produktion av bröstmjölk eller onormal förstoring.

Andra biverkningar som kan uppträda (frekvensen kan inte bedömas utifrån tillgängliga data):

- allergisk reaktion, t ex svullnad i munnen och halsen,klåda, utslag

- diabetes eller försämring av diabetessjukdomen, ibland förenat med ketoacidos (ketoner i blodet och urinen) ellerkoma

- sänkning av den normala kroppstemperaturen

- kramper, i allmänhet vid känd benägenhet för kramper (epilepsi)

- en kombination av feber, snabbare andning, svettningar, muskelstelhet och dåsighet eller sömnighet

- spasmer i ögonmusklerna (med rullande ögonrörelser)

- onormal hjärtrytm

- plötsligt, oförklarat dödsfall

- blodpropp, t ex djup ventrombos i benet eller blodpropp i lungan

- inflammation i bukspottkörteln som medfört svår magvärk, feber och sjukdomskänsla

- leversjukdom som yttrar sig i gulfärgning av hud och ögonvitor

- muskelsjukdom som yttrar sig i oförklarad värk och smärta

- svårigheter att kasta vatten

- förlängd och/eller smärtsam erektion.

Vid medicinering med olanzapin kan äldre patienter med demens få stroke, lunginflammation, urininkontinens, ökad falltendens, extrem trötthet, synhallucinationer, ökad kroppstemperatur, hudrodnad och gångsvårigheter. Några dödsfall har rapporterats hos denna specifika patientgrupp.

För patienter med Parkinsons sjukdom kan ZYPREXA förvärra symtomen.

I sällsynta fall kan denna typ av läkemedel efter långvarigt bruk hos kvinnor orsaka mjölksekretion från brösten eller utebliven eller oregelbunden menstruation. Om detta är bestående, tala med din läkare. I mycket sällsynta fall kan spädbarn, vars mödrar använt ZYPREXA under den sista graviditetsperioden (tredje trimestern), få darrningar, vara sömniga eller dåsiga.

Om några biverkningar blir värre eller om du märker någrabiverkningar som inte nämns i denna information, kontakta läkare.

Och sådana här gifter får läkarna lov att skriva ut!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Den här tjejen har kämpat för att gå ner i vikt men ingenting händer. Hon har svåra smärtor dagligen men har hittat ett sätt som hjälper: träna Qigong en timme varje dag. Efter tre dagar med levande föda och utan Qigong(!) har hon inte ont längre. Hon äter en vegetarisk kost hemma. Problemet med den vegetariska kosten är att man ofta äter mycket mjölkproteiner och gluten istället för kött/fisk. Det som är nytt här är alltså att hon inte äter gluten eller mjölkprodukter längre. Om jag är förvånad…? Sen, med tanke på att mjölkprotein kan ge psykoser så kanske det bara var en allergi som startade hennes mentala problem från början…

Det jag vill tipsa dig om som läser det här: om du får någon som helst sjukdom: artros, diabetes, depression osv sök svaret i det du äter i första hand!!! Vänd dig till en duktig homeopat exempelvis för att få hjälp med att finna ut vad du är allergisk emot eller om det kanske är så att du samlat på dig för mycket tungmetaller.

Vägra att stoppa i dig eller dina barn sådana gifter som ovan exempelvis. Jag begriper inte hur man kan få skriva ut något som kan ge de fruktansvärda biverkningar som finns ovan.

Tänk sen vilken fantastisk marknad när de kan skriva ut fler mediciner som dämpar de här biverkningarna. Det värsta är dock att man inte får behandla barn med alternativa metoder när de är under åtta år men om du har ett barn med exvis ADHD så prova att utesluta produkter som mjölk och gluten. Socker skall naturligtvis bort men det är väl ganska självklart!

Lita på dina instinkter! Det är dags att vi vaknar upp och slutar acceptera att det är fullständigt lagligt att ge oss medicin med biverkningar som ovan!!!!!

Kroppen har en fantastisk förmåga till självläkning, bara vi ger den en chans!

Om jag vore Sverker Olofsson nu skulle jag ta den här och alla andra liknande skitmediciner och slänga i en tunna! Eller sverka som det även kallas.

Thursday, 16 September 2010

Dag nummer fyra.

Idag har jag varit här i fyra dagar. Eller tre och en halv kanske med tanke på att jag kom hit vid 16 i fredags. Det är ganska intressant att se hur vi fyra som just nu går den här kursen reagerar på samma sätt. Två av oss hade huvudvärk under tisdagen och lite igår. Vi har ätit hur mycket som helst och köket hat fått slita för att fixa mat åt oss. Men idag tog det liksom stopp för oss och köket undrar varför vi inte skall äta upp all mat de gjort som vi brukar =) Alla fyra slocknade efter lunch idag också så tydligen händer det något i våra kroppar =) Jag skall dricka ett glas rejuvelac – föryngringsdryck – till innan jag lägger mig. Måste ju hålla mig ung och fräsch så Mattias inte tröttnar på mig ;)

Idag har jag lärt mig något väldigt viktigt och det är att man inte skall blanda olika typer av mat.

3 saker man absolut aldrig skall blanda:

  • protein – stärkelse
  • stärkelse – frukt
  • frukt – grönsaker

Detta för att olika typ av föda tar olika lång tid att smälta och om man blandar hej vilt så stressar man kroppen jättemycket och den skickar till slut ut osmält föda.

Det här verkar vara en av de väsentliga skillnaderna mellan Raw Food och levande föda ( jag skulle vilja byta namn till livgivande föda för det är precis det den här kosten är ). Inom Raw Food pratar man inte om vikten av att inte blanda samt vikten av att äta lättsmält föda. Vidare äter man ovanjordgrönsaker i första hand inom levande föda. Svårsvält mat fermenterar man, dvs man äter den mjölksyrad. Exempel på svårsmält mat är råa morötter och vitkål så det fermenteras. Surkål har du säkert hört talas om. Jag misstänker att det här kan vara boven i dramat när det gäller mig och att jag gått ner för mycket i vikt eftersom jag kört en hel del Raw Food emellanåt. Min matsmältningskanal har helt enkelt inte klarat av att hantera den nya fiberrika maten. Just nu bombarderas min kropp med enzymer ( finns en massa av detta i rejuvelac bl a) och näringsämnen som kroppen kan tillgodogöra sig.

Idag fick jag också lära mig att många som lider av elöverkänslighet (nej det är inte inbillning!) - har för mycket tungmetaller i kroppen. Precis som ofta är fallet med barn med autism exempelvis.

IMG_0851

Vetegräset som jag skrev om igår odlas i källaren. Detta pressas i en vetegräspress och sedan dricker man det. Det är ganska starkt så första dagen dricker man bara en tesked och sedan ökar man på med en tesked upp till 7. Om man är glutenintolerant eller allergisk kan man dricka det här. Det är nämligen i själva fröet som gluten finns och det blir giftigt under raffineringen. När det gäller rejuvelacen, som är gjord på groddat vete är jag inte helt säker på om det fungerar. Vetegräs kan man köpa i pulverform. Det är naturligtvis inte lika bra som färsk vetegräs men, även om det är enkelt kanske vi inte är så många som odlar vetegräs hemma ;) Att grodda verkar dock väldigt smidigt och enkelt så det kommer jag göra hemma.

IMG_0864

Hösten är så vacker. Men sommaren är inte tokig den heller. Här kommer en sommarbild från havet:

IMG_0841

Som vanligt saknar jag mina nära och kära såhär på kvällen men jag har en bra bok, Committed av Elizabeth Gilbert, hon som skrivit den underbara Eat, pray, love som nu även finns på film med Julia Roberts i huvudrollen. 

Wednesday, 15 September 2010

Living Food i Valdemarsvik.

solen Jag passade på att lapa lite sol idag när jag var ute. Ljuvligt.

Oj vilken resa jag gör just nu. Jag är nu, sedan i måndags, på Living Food i Valdemarsvik. Jag lär mig ännu mer om kostens effekt på vår hälsa och om jag skall vara ärlig så önskar jag ibland att allt det här bara vore en mardröm. En dröm som jag fick vakna upp ur och få upptäcka att gluten är helt okej, att mjölken ger oss starka ben och att animaliskt protein är fantastiskt för oss. 

Samtidigt är jag givetvis oerhört tacksam över att jag har hittat till den här kunskapen för jag har verkligen letat skall ni veta.  

Det finns en hel del intressanta kursdeltagare här också, bl a en zonterapeut och homeopat från Norge. Hennes man, som är legitimerad läkare, har upptäckt kostens oerhörda betydelse. Han kan dock inte gå ut med detta för då skulle han förlora sin legitimation. Visste du att psykoser och psykiska sjukdomar inte sällan beror på matallergi? Visste du att gluten är rena rama giftet? Den här damen berättade om en patient som kom till hennes man vid 19 års ålder. Då var hon väldigt psykotisk och hade farit in och ut på psykiatriska kliniker i hela sitt liv. Han konstaterade att hon inte tålde gluten och idag är hon frisk och mår alldeles utmärkt. Dock räcker det att hon får i sig en liten brödbit för att hon skall hamna i psykos igen och det tar några dagar innan det släpper. 

Mjölkprotein och gluten kopplas ofta samman med psykiska besvär. Tydligen är det rena giftet... En del har "tur" och upptäcker tidigt att de är allergiska/intoleranta och slipper fortsätta förgifta sig. Det känns befriande att jag har valt bort dessa gifter ur min kost. Befriande. 

Jag var väldigt trött när jag kom hit i måndags men nu börjar krafterna återvända. Idag har jag fastat för första gången i mitt liv och det har känts kanonbra! Verkligen! Jag har känt mig lätt och glad till sinnet. Idag blev det fruktsoppa på morgonen, energisoppa ( jag skall berätta mer om detta senare ) till lunch och kvällsmat och en massa mungbönsvälling ( som enligt mig smakar blärk ) däremellan. Det är meningen att jag skall äta upp mig här så jag äter varannan timme och jädrar i min lada vad jag får bannor om jag inte sköter mig =) Igår var jag knökfull i hela magen och fick inte i en droppe till när de tittade strängt på mig för att jag inte druckit eftermiddagens mungbönsvälling =) Jag känner mig grymt väl omhändertagen =)

Skeppsgården ligger helt fantastiskt. Jag som älskar skogen ser till att komma ut så mycket som möjligt. Idag har jag pratat med kossor, får, snäckor och trollsländor. Inte så mycket folk ute i skogarna med andra ord =) 

Vi har ett schema att följa varje dag:

  • yoga ( det är min läxa i min kundaliniyoga som jag givetvis valt själv att göra)
  • lavemang ( ja my God...  När de demonstrerade detta i måndags kväll och förväntade sig att vi skulle göra detta varje morgon var jag på väg att åka hem. Det är naturligtvis frivilligt men ni vet, om alla andra gör vill man ju inte vara sämre. Det går dock mycket bättre än jag vågat ana men tar bort lite av den positiva känslan jag har för morgnar i vanliga fall..Men tänk så ren och fin jag blir... )
  • drink på pressat vetegräs som man pressar själv - oerhört nyttigt och energigivande! 
  • 9.00 frukost
  • 10-13 lektioner och praktiska övningar, idag t ex fick vi odla vetegräs, mungbönor, solrosor och bovete. 
  • 13-14 lunch och det tar verkligen en hel timme att äta lunch här för man tuggar och tuggar och tuggar
  • 14-18 olika aktiviter/lektioner/behandlingar
  • 18-19 middag
  • ibland någon kvällsaktivitet

Sen brukar jag lägga mig klockan 22... =)

Det är underbart att vara här och jag känner verkligen hur kroppen fylls av energi. Men när jag kryper ner i sängen på kvällarna längtar jag hem till min älskling och till barnen. 

 

IMG_0886

En trollslända landade på min sko =)

IMG_0895

En oerhört söt snäcka som nog är den största jag sett…

 

IMG_0894

Så här ståtlig var han innan jag lade ner telefonen bredvid för att man skall se hur stor han var. Då drog han raskt in sitt söta lilla huvud. 

 

IMG_0862

Jag hittade inga kantareller men flera sådana här.

Monday, 13 September 2010

Köttfri måndag.


Enligt FAO, FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation står djuruppfödningen för 18 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i världen. Den globala flygtrafiken står för 3 procent. Det ger en tankeställare eller hur?

Det finns en världsomspännande kampanj, Meatfree Monday, där du kan gå in och få inspiration till att inte äta kött på måndagar. Vill du ha svensk information kan du kika på Köttfri måndag.

Det är inte enkelt att börja leva köttfritt! Jag vet precis hur det är eftersom jag slutade tillaga kött så sent som i våras. Men herregud tänkte jag, vad skall jag ersätta köttfärssåsen, korvgrytan, kycklingen och köttbullarna med???? Det är inte så enkelt i början men det går! Och en dag i veckan blir en trevlig utmaning ( kom dock ihåg, du skall inte ha kött på smörgåsen heller den här dagen =)) På Vegetariskt.com hittar du en massa recept att bli inspirerad av.

Till de kvinnor som läser det här: man blöder mindre vid menstruation när man slutar med kött. Det var det som fick mig att sluta med köttet i våras. Numera har det dock adderats en hel rad orsaker till att jag inte längre äter kött men det är en annan historia =)

Titta på vår fantastiskt vackra jord. Vi har bara en. Vi behöver vara rädda om den. En köttfri måndag ger ringar på vatten.







Dagens outfit.

Jag vill inte vara sämre än andra bloggare så här kommer en "Dagens outfit". Dock kan den upplevas som missvisande då bilden togs igår.
  • Hår: Schampofritt sedan 2 juni. Just nu föredrar jag honung när det behövs en rengöring. ( Vilket det i princip aldrig behövs längre men det är ju mysigt att pyssla om sitt hår ibland =)
  • Blus: H&M 100% bomull
  • Byxa: H&M 100% bomull
  • BH: Korsetten i Göteborg( världens bästa ställe om man vill få professionell hjälp med att köpa BH och jag looovar, du har troligtvis inte 75B =) Det är så grymt lyxigt att stå i provrummet och få hjälp av expediterna som hämtar olika modeller och storlekar. Om du är kille och läser det här: ett presentkort till din kvinna här är en perfekt present! Mattias: Det här är inget subtilt meddelande till dig, jag älskar underkläderna du köpte senast! Puss =)
  • Trosa: Minns inte
  • Fårskinnsfäll: IKEA Ludde.
Någon mer som kommer att tänka på Lucia när man ser bilden? Fast det förstås, en Lucia skall ju vara blond =)))

Saturday, 11 September 2010

Kundaliniyoga i Göteborg.

Sitter i soffan och har träningsvärk i benen efter min första dag på utbildningen till lärare i kundaliniyoga. Kursstarten hamnade lite i skuggan av min kommande vistelse på Living Food i Valdemarsvik. Men idag när jag var där kändes allt så rätt och känslan av att det är precis här jag skall vara uppfyllde mig. Vi började med ett yogapass och detta pass kommer vi att ha i läxa att göra varje dag till nästa gång. Det känns ju perfekt att få en bra kickstart på Hälsohemmet då jag kan få in en fin morgonrutin i min yoga igen. Alla yogisar är inte viga, långt ifrån! Jag t ex har spelat fotboll i många år så musklerna på mina baksida lår är extremt korta. Att sitta med benen rakt utsträckta framför mig och ta tag om fötterna är fysiskt omöjligt för mig. Jag når till knäna. Pratade med Wiveca, lärarinnan på utbildningen och tillika författare till boken Kundaliniyoga: för hälsa, livskraft och självkännedom, och hon sa att jag får vara glad för det lilla. Jag skall stretcha så gott det går och så långt jag kommer, utan att det gör ont. Nu skall jag göra dagens yogapass där bl a en sådan här övning i ingick varje dag i en månads tid så kanske kommer jag att bli lite vigare =) Nu är inte syftet att man skall bli vigare utan faktiskt få en bättre rörlighet i kroppen!

Efter yogapasset var det dags för lektion och lunch och sedan teori igen. Dagen avslutades med ytterligare ett yogapass med grymt tuffa övningar. Så nu är jag tröööött =) Hunnit bekanta mig med en hel del intressanta människor har jag också gjort och imorgon bitti klockan 6 träffar jag dem för att göra en Sadhana enligt Kundalini. Den går ut på att man gör ett ganska enkelt yogapass och sedan avslutar man med 62 minuters mantrameditation. Det gäller att inte bli kissnödig då ;)

Detta medför naturligtvis att jag kommer ta med mig lite yogalitteratur till Valdemarsvik och som sagt, det blir ett perfekt tillfälle att få till en bra morgonrutin.

Nu skall jag strax förbereda inför imorgon och det blir läggdags vid 22 för imorgon ringer klockan 4:45. Sen är det hem efter 15 och dags att packa inför min avfärd på måndag morgon.

Hoppas att du också haft en fin dag och att du gjort något för att ta hand om dig själv lite extra idag!

Friday, 10 September 2010

Kundaliniyoga och Living Food Global Center.


Vilken dag och vilket ögonblick som precis passerat. Alldeles nyss stod vår älg utanför fönstret och mumsade en god stund. Tyvärr var det någon som till slut gick för nära med sin kamera så han sprang in i skogen igen. Men jag njöt av att kolla in honom när han stod och åt =) Tror att jag dämpade lite av min älgskräck också när jag satt säkert här på insidan.

Imorgon är första dagen på min 2-åriga utbildning till lärare i kundaliniyoga. Det börjar med inskrivning vid 8-tiden och sedan varvas dagen med yoga och utbildning fram till klockan 17. På söndag börjar vi klockan 6(!) på morgonen och avslutar vid 15. Kursen är förlagd till helger, en helg i månaden, under 2 år. Det skall bli sååå roligt! Gissa om jag har väntat! Jag anmälde mig i februari så väntan har varit lång. Kurslitteraturen för den här terminen har jag redan plöjt. Det gjorde jag i våras någon gång. Det är Jessica i ett nötskal det.
De som känner mig vet att jag inte tycker om att vänta när jag bestämt mig för något. Nedan följer ett bevis på detta:

Igår ringde jag till föreståndaren Anita på Levande Föda Hälsohemmet i Valdemarsvik. Hon sa några saker som triggade en hel del i mig, så totalt olik skolmedicinen jag har varit i kontakt med. Ni vet den som tycker att avsaknad av sjukdom är samma som god hälsa. Det tycker inte jag! Att vara fylld av energi och vara lycklig DET är god hälsa. I morse när jag vaknade funderade jag på att det kunde vara en bra tid att åka redan nu på måndag faktiskt. Till min stora lycka finns det en 12-dagarskur som börjar nu på måndag! =) Jag pratade sedan med min chef och naturligtvis den viktigaste, min älskling. Båda gav mig 100% stöd och sen var det bara att boka en plats och boka tågbiljetter! =)
Det skall bli sååå spännande! Jag tänker inte ta med mig min dator. Tror jag. Jag skall försöka att inte ta med den i alla fall. Två skönlitterära böcker skall få följa med. Tror jag. Eller fler kanske. Jag älskar att läsa biografier... men jag har aldrig tid för det för jag läser så hejdlöst mycket faktalitteratur hela tiden. Men nu kommer jag inte att ta med några faktaböcker. Tror jag.

Visst är det härligt? Jag bestämmer mig på några minuter att plötsligt ta time out i två veckor med tre dagars varsel men jag vet inte vad jag skall ta med mig för packning...
Vad jag absolut skall ta med mig är dock:
  • Mobiltelefon + laddare(!!!)
  • Öronproppar =)
  • Dagbok/Anteckningsbok
Namaste - som yogisarna säger.

Wednesday, 1 September 2010

Jag är kär.

Jag är kär. Mattias, du får ursäkta men du har en konkurrent. Jag har förälskat mig i den här helt fantastiska bloggen där Karolina visar sina fantastiska Raw-desserter och jag lovar att det kan få vem som helst att vilja go Raw.

Surfa runt och njut! =)

Marknadsförarna som lurade oss att ha mjölk i kaffet.

Sitter på tåget hem från Stockholm. I munnen bränner eftersmaken av den färska ingefäran. I magen ligger några riktigt goda sushi. Jag kan varmt rekommendera Sushi Yama som ligger i stationsbyggnaden vid Stockholms central.

Det är svårt att äta näringmässigt korrekt när man åker iväg över dagen. Jag hade med mig lite grön smoothie som jag drack på tåget upp och lite cashewnötter och russin. Sen var det dags för lunch och nu börjar det intressanta. Det fanns mycket att välja mellan:

  • Dagens
  • KRAV
  • Sallad
  • Vegetariskt
Jag siktade in mig på det vegetariska. Det var squash som badade i mozzarella så det fick jag utesluta. Mjölk står längst upp på undvika-listan. ( Mjölk minskar järnupptaget och kalciumupptaget, kopplas ihop med diabetes typ 1, ADHD och Autism-fall ). KRAV bestod av rotfruktsgryta, det lät ju gott! Men det var ju kött i den... Så idag fick de bli fisk, igen. Så nu längtar jag efter mat befriad från animaliskt protein.

Sen var det ju dags för eftermiddagsfika! I vår näringsfattiga, rörelsefientliga tillvaro måste vi ju droga oss med kaffe och socker på eftermiddagen. Jag tog grönt te men kunde av sociala skäl inte säga nej till kakan. Den var förresten god som tusan men gissar att den bestod av: mjölkprotein av något slag, förhoppningsvis inte mjölkpulver eftersom det är värsta sorten, socker naturligtvis och färgämnen.

Det är intressant vad vi gör mot våra stackars kroppar. Som Mattias brukar säga: Det finns väl ingen som häller i fel bränsle i sin bil och förväntar sig att den skall gå som en klocka?

-Hjälp, tänker du kanske nu. Det verkar ju jättejobbigt det här!

Mina enkla tips att börja med är följande:
1. Drick en liter grön smoothie om dagen
2. Uteslut mjölkprodukter, ( ja även hårdost, den är grymt tuff att bryta ner och kopplas ofta ihop med hudproblem)
3. Gå till hälsokosten och köp Probiotika.

Är det enklare att byta plats på 2 och 3 så gör det! Det viktiga är att du börjar någonstans!

Men, men vänta lite nu säger skeptikern. Vi lever ju ganska länge på den här kosten! Jo det är sant, men hur många i generationen runt 40-talisterna känner du som inte lider av högt blodtryck, artros, diabetes typ 2 eller andra så kallade kroniska sjukdomar? Säkert känner du någon som haft bröstcancer eller prostatacancer.

Nåväl, säger den nyktre, det är väl ändå varje individs egna ansvar. Jo om det bara vore så väl, men mammor med näringsbrist ( jo de flesta av oss lider av det idag) föder barn med näringsbrist och dessa barn har mindre motståndskraft mot födoämnen osv. Jo, tänk efter, hur många barn på dina/ditt barns skola är helt allergifria? Inte så många gissar jag.

Att lägga om kosten till sådant som inte skapar inflammationer gör att vi återigen klarar av sådant vi inte tålde tidigare. Jag menar, det är ju helt vansinnigt att så många av oss numera är allergiska mot naturen (gräs, pollen av olika slag)!!!

Det kanske låter som hokus pokus men det är grymt logiskt.

Vill du läsa mer om gifter i barn så läs det här.

Nej mina kära vänner, misströsta inte, det är bara på tiden att vi öppnar ögonen och vägrar låta våra barn förgiftas av miljö och kost!

Här är damerna som fick vuxna människor att dricka mer mjölk, nämligen genom att starta Lattetrenden. Nej min vän, det var inte du som kom på idén att plötsligt hälla massa mjölk i kaffet. Det låg starka marknadsföringskrafter bakom.

Jag tycker det är förfärligt. Mjölk borde märkas på samma sätt som cigaretter. Neeej jag pratar inte om rå mjölk från en gräsbetande kossa. Jag pratar om pastöriserad homogeniserad konstjord, så kallad mjölk.

Jag vill ge mig själv och mina barn och kommande generationer en giftfri inre och yttre miljö. Jag kan inte förändra världen men jag kan förändra mig själv.

Grymt goda nötbiffar.

God morgon! =)

Jag bara måste dela med mig av receptet på de goda nötbiffarna vi gjorde härom kvällen.

Indiska biffar ( ca 8 st, jo det blir fler än man tror =)

Ingredienser:
  • 3 dl cashewnötter
  • 1 morot, skalad och skuren i större bitar (vi har ekologisk så vi tvättade den bara ordentligt)
  • 1 tsk gurkmeja ( en fantastisk krydda som man använt länge inom ayurveda för sina hälsoegenskaper. Det finns nu även västerländska vetenskapliga bevis för detta. Den stärker bl a våra celler)
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • 2 cm färsk ingefära ( ingefära är också väldigt uppskattad inom ayurveda. Den har antiinflammatoriska egenskaper och förbättrar matsmältningen utan att höja Pitta. )
  • 1/2 msk citron ( snälla testa ekologisk. De har en helt annan smak! )
  • En nypa salt
Gör så här:

  1. Kör cashewnötterna till ett mjöl i matberedaren
  2. Tillsätt kryddorna, morotbitarna och citronjuicen
  3. Kör tills allt blandat sig och smaka av.
  4. Forma till biffar.
Lesson learned: Står det att man skall använda matberedare så gör det! My God vilket meck det var att få till det med våran fantastiska, dock för detta ändamål ej anpassade, mixer. Vi måste alltså investera i en matberedare framöver...

Receptet kommer från den här härliga sidan: Recept på Råkost, Raw Food, Levande Föda!
och det är gjort av Erica Palmcrantz.

Framöver tänker jag testa de här mumsiga nötbullarna. Har dock inga valnötter hemma men det står på inköpslistan.

Med hjälp av inköpslistan, som jag förresten delar med Mattias, kan jag t o m se hur han bockar av sina inköp live när han handlar. Just den shoppinglista jag använder kräver Android ( t ex suveräna HTC Desire) och finns på Android Market och heter OurGroceries.

Sitter på tåget till Stockholm bredvid en grymt förkyld herre... han kanske borde lägga om sin kost så hans immunförsvar klarar av alla virus ;) Laptopen hettar i knäet och det är dags att granska ett dokument medan ett höstvackert september rullar förbi utanför.

Ha en fin dag!