Sunday 13 October 2013

Lunch och fettsyror.

- Hur får du i dig protein?

Är den absolut vanligaste frågan jag får när jag äter som jag gör. Det finns en kvarlevande myt att endast animaliskt protein är fullvärdigt. Eftersom det är en myt är det ju faktiskt ingen relevant fråga.

- Hur får du i dig viktiga fettsyror?

Detta däremot är en ytterst relevant fråga när man äter veganskt. Det verkar vara så att fisk bör ingå i en optimal diet på grund av de nyttiga fettsyrorna. Nu är det dessvärre så att fisken är i så dåligt skick idag att de som har fokus på näringstät mat inte längre rekommenderar detta. För att få i mig nyttiga fettsyror äter jag mycket bladgrön och jag kompletterar även med hampafrön och chiafrön.

Idag åt jag en helt fantastiskt god lunch som ni bara måste testa! Ler 

ingredienser

  • 6 mogna bananer
  • Gott om hallon och blåbär
  • 4 matskedar chiafrön (igår blötlade jag 2 matskedar och de sväller till ungefär 10 ggr och jag tog idag 4 matskedar från dessa).

Ner med allt i vitamixen och sedan är det bara att njuta!

lunch

4 comments:

  1. Tack för en inspirerande blogg. Nu har jag inte haft tid att läsa speciellt mycket ännu, men det jag har sett verkar mycket lovande.

    jag har några frågor :

    1) Brukar du använda kristaller för att skapa balans. Ja g såg ett inlägg på wellness warrios blogg och blev väldigt inspirersd''

    2) Jag är allergisk mot tomater , finns det något liknande födomedel man kan byta ut mot det för att få samma knsistens i matlagning etc

    3) Vad är din främsta inspirationskälla för att hålla igång i längden, en väninna beskrev en gång mig som en tändsticka ( jag brinner mycket, men tappar kraft snabbt. Idealet borde kanske vara en kakelugn)

    4) Vilka böcker skulle du rekommendear för en som som jag som gärna vill förändra sig, men tappar motivationen snabbt, jag blir s uttråkad av akademiska böcker ( vilket förstås är lite sorgligt, för det handalr ju om att ta ansvar för sin egen hälsa )

    5) Vad tycker du om Are Waerland


    6) Det finns ju så många olika dieter och träningsprogram, hur hittar man rätt i djungeln, så att säga

    7) jag har mått fysiskt dåligt i många , många år och har en benägenhet att skylla ifrån mig ( det är mobbarnas fel, samhällets fel, etc etc ) Hur tar man sig ut ur den här destruktive offermentaliteten

    8) Är du medveten om Wendie Pett, amerikansk fitness - instruktör, en av de få som lever som hon lär. Mycket trevlig, bestöllde ett par artiklar från hennes firma, klantade till det, men Wendie själv instrueade hur jag skulle lösa sitiationen. En sann mäniskovän, som lever som hon lär. Til skillnad från en del andra sk fitness experts som bara har "the almighty dollar" som rättesnöre

    Slutligen, Jag vill igen tacka för en informattiv blogg. Många idag är så rädda för att utmana den etablerade skolmedicinens monopol. Du behövs som en motpol. , orädd , rakryggad, självsäker, du lever som du lär. Du behövs, Du är en modern pionjär som banar den väg som våra barn förhoppningsvis kan skörda frukterna av. Många av oss är för gamla för att få uppleva ett sunt samhälle, det är för barnen och barnbarnen vi kämpar . Tack för din insats för en sundare värld.

    ReplyDelete
  2. Hej! Har nyligen hittat hit till din blogg och älskar den!
    Hoppas på många uppdatering snart! Kikar in varje dag!
    Med vänlig hälsning,
    Elisabeth

    ReplyDelete
  3. Hej!
    Det där såg väldigt gott ut!
    Jag är en tonårstjej som är intresserad av att prova på hur det är att vara frukterian i en vecka, och om det funkar bra så tänkte jag fortsätta. Jag undrar bara om du har några tips på hur man lägger upp ett bra schema så man vet att man får i sig det man behöver och så? Tips på bra frukter, bär och nöter att sattsa på. Eller om du vet någonstans där det finns bra recept?
    Jätte fin blogg förresten! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej där!
      Så roligt att du är nyfiken på att testa! :)
      Det är riktigt bra att läsa på ordentligt innan man kastar sig in i att leva på frukt och grönt :) Jag kan varmt rekommendera boken The 80/10/10 diet. Det är viktigt att man äter ordentligt med grönsaker och att man får i sig tillräcklig mängd kalorier.
      Banan är en bas för mig eftersom det alltid går att få tag på året runt och sedan kompletterar jag med de frukter som för tillfället är i säsong. Just nu har jag t ex cherimoya, persiomoner, apelsiner och äpplen hemma också. Det är svårare att få tag i sallader nu så jag satsar på grönkål.
      Tack :)

      Delete