En av mina läsare hade sett ett blogginlägg om att man kan få fettlever av frukt och blev fundersam. Att denna fundering snurrar omkring i internetvärlden beror på en studie som gjordes på fruktos som tillsatsämne i olika livsmedel såsom exempelvis i drickor, youghurt m m. Det är alltså processad mat som sötas med fruktos. Det studien visar är således en koppling mellan fruktos som extraherats hur sitt sammanhang och tar inte upp fruktfrågan ö h t. Utdrag ur studien där man kan läsa att försökspersonerna instruerades att dricka en av fruktos eller glukos sötad dryck 3 gånger per dag, utöver sina vanliga måltider (märket Kool-Aid av Kraft Foods):
Diets — outpatient intervention. Subjects were instructed to consume their usual diets. Sugars were provided to the subjects as 3 daily servings of glucose- or fructose-sweetened beverages flavored with an unsweetened drink mix (Kool-Aid; Kraft). Subjects were instructed to drink 3 servings per day, 1 with each meal, and not to consume other sugar-containing beverages including fruit juice during the study protocol. Beverages were prepared under the supervision of the study supervisor at the UCD Department of Nutrition Ragle Human Nutrition Research Facility.
Den intresserade kan läsa hela studien här: Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans
Var uppstår då dessa olyckliga missförstånd? Jo i media som vill göra rubriker. En annan tokighet som vi människor ägnat oss åt var att när vi förstod nyttan av betakarotenets (förstadium till vitamin A som finns i morötter) skydd mot cancer, extraherade betakarotenet och gav det till ett antal människor i en studie. Studien visade att risken för lungcancer ökade markant hos dessa personer. En skvallerblaska valde att beskriva detta som: Morötter ökar risken för cancer.
Svaret på frågan är således, än så länge har ingen studie gjorts som säger att frukt ger fettlever.
No comments:
Post a Comment